Meer weten?

Yin Yoga heeft veel voordelen:

*Fysiek

Fysiek leidt Yin Yoga tot meer doorstroming. Dit werkt zo: hyaluronzuurcellen die in bindweefsel en gewrichten zitten, trekken, als ze gestimuleerd worden, water aan. Hyaluronzuur kan tot 1000 keer haar eigen gewicht aan water opnemen. Dit aangetrokken water stroomt door de kanalen waarin de hyaluronmoleculen liggen. Veroudering (die vanaf je 20e levensjaar begint) betekent voor iedereen een toename van uitdroging. Met Yin Yoga zorg je voor goede doorstroming en dat geeft fysieke verjonging. Je maakt je lichaam fitter en gezonder. Zelfs rimpels worden minder:)

Verder helpt Yin Yoga om het parasympathisch zenuwstelsel aan te zetten. Bij stress staat het sympathisch zenuwstelsel aan en dat betekent dat het lichaam in hoge mate adrenaline- en/of cortisol aanmaakt. Soms is dat nodig, om ons zelf zo goed mogelijk te kunnen redden. Maar chronische stress breekt ons immuunsysteem af en ontneemt ons de veerkracht. Met Yin Yoga keer je dit proces. De parasympathicus brengt namelijk neurotransmitters en hormonen op gang die juist voor herstel en ontspanning zorgen. Heel werkzaam dus voor mensen met burnoutklachten!

*Emotioneel

Emotioneel zorgt Yin Yoga voor het oplossen van blokkades. In ons bindweefsel en in onze gewrichten hopen als het ware niet verwerkte emoties op. We slibben op deze plekken in de loop van ons leven dichter. Door het langer vasthouden van de yogahoudingen masseer je deze plekken, maak je los wat vast zit. Zo zorg je voor doorstroming in je emoties.

*Energetisch

Op energieniveau creëer je flow. Waar water stroomt ontstaat een flow. Beweging genereert energie en omgekeerd zorgt energie voor beweging. Je voelt je verfrist, levend en vol nieuwe energie na een Yin Yogales.

*Psychologisch/Spiritueel

Op psychologisch/spiritueel niveau werk je aan een plek van rust en connectie met je ‘ware’ zelf. Door te streven naar stil staan en te blijven bij wat je waarneemt, zonder te reageren, leer je een plek kennen in jezelf die je gelijkmoedigheid (of je ‘ware zelf’) zou kunnen noemen. Een plek van waaruit je kunt observeren. Door tijdens de Yinles aan vermogen te winnen om met enigszins onaangename fysieke of emotionele toestanden om te gaan, ontwikkel je gelijkmoedigheid in plaats van aversie en vluchtgedrag. Ook leer je om je streven naar ‘beter’, ‘mooier’ of ‘meer’ in je yogahoudingen los te laten. Gelijkmoedigheid helpt om emotionele afstand te creëren zodat je je innerlijk toestand opmerkt zonder meteen in een reactie te schieten om iets aan de toestand te veranderen. Als dit lukt op de yogamat, terwijl je oefent met gelijkmoedigheid t.a.v. sensaties in je lichaam, dan kun je dit vertalen naar je dagelijks leven! Bij alles wat je in je dagelijks leven tegenkomt, wat je raakt, kun je leren niet meteen te reageren maar eerst te observeren. En bij overdadige ambitie/perfectionisme kun je ervaren hoe het is om te blijven bij wat is. Daarmee voorkom je dat je bewusteloos in de eeuwige patronen blijft cirkelen van vermijden van dat wat niet fijn voelt en najagen van iets wat er (nog) niet is. Deze patronen zorgen namelijk slechts voor onrust en leiden uiteindelijk vaak tot allerlei lichamelijke of mentale klachten. Zie ook Vipassana meditatie.